Opstellingen

 

Het vergt boldness en braveness om naar jezelf en en je systeem te kijken.

Maar, wow, wat geeft dit een inzichten en zet het veel in werking.

Opstellingen helpen bij heling van jouw proces, waardoor je authentiek en uniek wordt!

Wat zijn opstellingen?

Een familie- of organisatieopstellingen is een visualisatie van het patroon en de bijbehorende dynamiek waar jij mee te maken hebt. Het is een zeer effectieve methode om inzicht te krijgen in jouw plek binnen jouw systeem. Dit kan gaan over zowel je privé- als professionele leven. Als je goed op je plek staat, blijkt dat je veel meer in flow kunt leven en dat je met veel meer je weg vindt in het dagelijks leven.

Tijdens een opstelling gaan we ‘systemisch kijken’. Dat wil zeggen: oog hebben voor het enorme web waardoor alle personen en gebeurtenissen binnen een (familie of organisatie) systeem met elkaar verbonden zijn en hun effecten hebben in het verleden, heden en toekomst.

Het onzichtbare wordt zichtbaar…

Veel van je gedachten, je gedrag, je patronen en soms zelfs je gevoelens, vinden de oorsprong in de systemen waarbinnen we zijn opgegroeid. In het bijzonder je familie van herkomst. Alle personen en gebeurtenissen in je familie van herkomst hebben invloed op je huidige bestaan, op wie jij vandaag de dag bent. Systemisch werk kan inzichten geven in waarom je doet wat je doet en wat maakt dat oude patronen moeilijk te doorbreken zijn. Het onzichtbare kan zichtbaar worden…

Een opstelling kan zowel individueel gedaan worden (tijdens coachsessies komt dit ook voor) als in groepen. Tijdens een individuele opstelling wordt gebruikt gemaakt van systemische poppetjes of van grondankerplaten. In een groepsopstelling wordt gewerkt met representanten uit de groep.

Familieopstellingen

Jij en ik, we horen allebei thuis in een systeem. Ongeacht wie je bent, ben je lid van een familie. Of je dat logischerwijs nu wilt of niet; het systeem is er. In een familiesysteem spelen veel onbewuste dynamieken die invloed hebben op alle leden die erbij horen. Deze invloeden zijn ten gunste van het geheel. Soms wordt dit als belemmerd ervaren door een individu. Soms hebben we niet eens in de gaten dat als we ergens tegen aan lopen, dat dit te maken heeft met het familiesysteem. Hoe groot de invloeden onbewust op ons zijn, daar hebben we vaak geen weet van. Een opstelling helpt om deze invloeden zichtbaar te maken.

Thema’s kunnen zijn:

 • Elke keer tegen dezelfde problemen aanlopen
 • Verlangens
 • Angst
 • Schuldgevoelens
 • Relatieproblemen
 • Problemen op werk of studie
 • Stress
 • Tegenslag, rouw en verlies
 • Gezin

Organisatieopstellingen

Naast je familie, zijn er nog meer systemen waar je onderdeel van bent. Neem bijvoorbeeld de organisatie waarvoor je werkt. Een organisatie is ook een systeem en heeft haar eigen identiteit en patronen. Wanneer er in een organisatieproblemen voorkomen die hardnekkig zijn, dat is dat een teken dat het systeem iets anders nodig heeft. Het kan dan helpen om met een systemische blik naar de organisatie te kijken. Systemisch werk helpt de behoeften van de organisatie, de afdelingen en haar leden weer zichtbaar te maken, zodat de energie weer kan gaan stromen.

 

Thema’s kunnen zijn:

 • De oorzaak van problemen niet helder zijn
 • De neuzen niet dezelfde kant op krijgen
 • Geen focus
 • Leiderschap issues
 • Verandering en transformatie
 • Moeilijkheden in teams
 • Weerstand in de organisatie
 • Afscheid
 • Nieuwe teams/afdelingen/samenwerkingen
Ilse van de Burgwal, anders is uniek, coaching, training, Woudenberg, mindset, eigen regie, eigen koers varen, authenticiteit, echt jezelf zijn, kwetsbaar, kwetsbaar zonder je kracht te verliezen, veerkracht, zachte kracht, ik ben anders, beperking, handicap, anders is uniek coaching en training, Enneagram, Enneagram training
Ilse van de Burgwal, anders is uniek, coaching, training, Woudenberg, mindset, eigen regie, eigen koers varen, authenticiteit, echt jezelf zijn, kwetsbaar, kwetsbaar zonder je kracht te verliezen, veerkracht, zachte kracht, ik ben anders, beperking, handicap, anders is uniek coaching en training, Enneagram, Enneagram training

Een proces van heling en integratie kan op gang komen als de spanningsvelden zichtbaar worden. Bij een opstelling zet je familieleden in de ruimte neer, dichtbij of ver weg. De deelnemers fungeren als plaatsvervangers (representanten) van je familieleden. Het bijzondere is dat deze representanten regelmatig dezelfde gevoelens en gedachten hebben van degenen die zij vertegenwoordigen.

Door deze gevoelens en gedachten uit te spreken en door de posities van de familieleden te veranderen, ontstaat er ruimte voor beweging. Energie en liefde kunnen weer stromen!