Mijn allereerste kennismaking met opstellingen was heftig en mooi tegelijk! Ik zal je meenemen in mijn ervaring.

Ik weet niet eens meer welke vraag ik precies had. Ik koos representanten uit die stonden voor mij, mijn vader, mijn moeder, mijn zusje en mijn broertje. Zij kenden mijn verhaal niet of nauwelijks. Al snel werd er om elkaar heen gedraaid in de opstelling en zat het ‘vast’. Er ontbraken nog wat mensen in de opstelling. Uiteindelijk zijn de overleden ouders en broertje van mijn moeder in de opstelling gezet. Toen kwam er al meer beweging in. Ook de emoties werden heftiger. De representant die voor mijn moeder stond werd ineens verdrietig, boos, van alles tegelijk. Uiteindelijk werd er nog een representant neergezet die voor mijn ongeluk stond. Toen kwam het hoge woord eruit bij de representant van mijn moeder; ik kan jouw ongeluk niet accepteren omdat ik het ongeluk van mijn ouders en broertje niet heb verwerkt.

Au. Dat was best pijnlijk om te horen. Het maakte mij verdrietig en toch luchtte het ook enorm op. Verdrietig omdat ik het mijn moeder zou gunnen om haar pijn en haar wonden te helen. Opluchting omdat ik het inzicht kreeg dat ik aan een dood paard aan het trekken was. Ik was altijd aan het trekken (onbewust) omdat ik voelde dat er wat was. Nu wist ik wat. Nu wist ik ook dat het niet aan mij was, het is aan mijn moeder om daar een stap in te zetten. Ik hoef niet meer te trekken, het ligt niet bij mij.

Dezelfde avond kwam mijn moeder eten. Eerlijk gezegd had ik daar geen zin na zo’n pittige opstelling, maar op het laatst afmelden zag ik ook niet zitten. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en haar vertelt wat er in de opstelling gebeurde. Mijn moeder kon alleen maar beamen dat ze mijn ongeluk niet kan accepteren omdat ze het ongeluk van haar ouders en broertje niet verwerkt had. Deze bevestiging was zo fijn voor mij, hierdoor kreeg ik rust.

Wat is een opstelling?

Een familie- of organisatieopstellingen is een visualisatie van het patroon en de bijbehorende dynamiek waar jij mee te maken hebt. Het is een zeer effectieve methode om inzicht te krijgen in jouw plek binnen jouw systeem.

Veel van je gedachten, je gedrag, je patronen en soms zelfs je gevoelens, vinden de oorsprong in de systemen waarbinnen we zijn opgegroeid. In het bijzonder je familie van herkomst. Alle personen en gebeurtenissen in je familie van herkomst hebben invloed op je huidige bestaan, op wie jij vandaag de dag bent. Systemisch werk kan inzichten geven in waarom je doet wat je doet en wat maakt dat oude patronen moeilijk te doorbreken zijn. Het onzichtbare kan zichtbaar worden…

Dit kan gaan over zowel je privé- als professionele leven. Als je goed op je plek staat, blijkt dat je veel meer in flow kunt leven, meer innerlijke rust en ruimte ervaart.

Thema’s kunnen o.a. zijn:

  • Elke keer tegen dezelfde problemen aanlopen
  • Verlangens
  • Angst
  • Schuldgevoelens
  • Relatieproblemen
  • Problemen op werk of studie
  • Stress
  • Tegenslag, rouw en verlies
  • Gezin

Vrijdag 10 september organiseert Anders is Uniek Training & Coaching 

een opstellingen middag.

Hier kun je aan deelnemen als opsteller (degene met een vraag), als representant of als toeschouwer.

Wil je meer weten, klik dan hier.

Heb je vragen of kun je deze dag net niet, neem gerust contact met mij op.