Wil jij een stap zetten of maak je liever meters?

Ontdek de kracht van het Enneagram.

Echte zelfkennis. Echte verbinding. Echte groei.

Iedereen is gelijk als mens, maar als persoon zijn we uniek.

Heb jij het gevoel dat je anders bent dan anderen? Misschien is het een gevoel, misschien is het iets waarin je keer op keer bevestigd wordt.

Weerhoudt dit jou ervan om te laten zien wie je ECHT bent?

Er zijn bijvoorbeeld mensen die jou hierin (onbewust) beperken of die juist vinden dat je voor een bepaald iets veel meer kennis en ervaring nodig hebt? Of misschien zeg je dit juist tegen jezelf; ik wil wel mijzelf zijn, maar ik kan het niet, ik durf het niet etc. Wat vindt een ander van mij?

Misschien houden deze twee vragen je ook wel bezig: Wie ben ik? Waarom overkomt mij dit?

Vragen waarover je vroeg of laat een keer gaat nadenken. Soms omdat het zo op je pad komt en soms gedwongen door een situatie. Op deze, op het oog, simpele vragen heb je vaak niet zomaar het antwoord. Het Enneagram geeft hier heel mooi inzicht in. 

Het Enneagram

Het Enneagram is een model voor persoonlijke en professionele ontwikkeling waarbij je diepgaand inzicht in jezelf en anderen krijgt. Het Enneagram is verdeeld in 9 Enneagramtypen. De negen typen hebben ieder hun eigen bril om naar de wereld te kijken.

Ieder mens kijkt door zijn eigen bril naar de wereld. In een situatie waarin verschillende mensen dezelfde situatie meemaken, zal ieder door zijn eigen bril naar de situatie kijken. En hierdoor ook op zijn eigen manier ermee omgaan. Er wordt met verschillende brillen gekeken naar dezelfde werkelijkheid. Ik denk dat we allemaal wel situaties kunnen vertellen waarin een ander anders kijkt naar een situatie dan jijzelf. Herkenbaar?

De bril is eigenlijk de aandacht die onbewust uitgaat naar datgene wat het type onbewust heel belangrijk vindt. Zo filtert de bril wat het type waarneemt, namelijk dat wat belangrijk is. Ook de werking van de binnengekomen waarnemingen is per type anders.

Ilse van de Burgwal, anders is uniek, coaching, training, Woudenberg, mindset, eigen regie, eigen koers varen, authenticiteit, echt jezelf zijn, kwetsbaar, kwetsbaar zonder je kracht te verliezen, veerkracht, zachte kracht, ik ben anders, beperking, handicap, anders is uniek coaching en training, Enneagram, Enneagram training

Leven als een robot

Velen leven als een robot (of op de automatische piloot) en hebben weinig zelfinzicht Ze doen wat ze geleerd hebben te doen. Ze gaan onbewust hun weg, reageren ‘automatisch’ op wat gebeurt en doen soms dingen waar ze misschien wel niet blij mee zijn, maar die ze vaak niet anders kunnen doen.

Zelf heb ik ook heel lang op de automatische piloot geleefd. Totdat ik begon met rolstoelbadminton. Toen moest ik leren nadenken waarom ik bepaalde dingen deed. Anders zou ik nooit de wereldtop halen. Ik kreeg veel inzicht in mijzelf op en om de baan; waarom deed ik wat ik deed en reageerde ik op bepaalde dingen anders dan anderen.

Toen ik zelf badmintontrainer werd (mijn voorloop naar mijn coaching- en trainingspraktijk) wist ik dat ik meer wilde bieden aan de spelers. Het mentale aspect is zo belangrijk. Wat mij intrigeerde was dat als ik het één zei dat de ander het zomaar deed, maar dat een ander mij totaal niet begreep of het nut er niet van inzag. Totdat ik mij ging verdiepen in het Enneagram. Nu begrijp ik dat ieder vanuit zijn eigen bril naar de wereld kijkt. En als je je daar bewust van bent, dan kun je zelf stappen zetten in heling en jezelf diepgaand leren kennen, maar je kunt hierdoor ook veel beter de ander begrijpen.

Wat heb je aan het Enneagram?

Je herinnert je vast wel situaties waarvan je achteraf dacht: ‘dat ga ik nooit meer zo aanpakken!’ Vervolgens kom je erachter dat je, haast tegen je eigen wil in, bij een soortgelijke situatie weer precies hetzelfde doet, om onbegrijpelijke redenen… Nou dat stukje, het onontkoombare stukje van jezelf, is je Enneagram type. Ik noem dat het stukje hardware dat deel uitmaakt van je hersenstructuur en dat is lastig om te veranderen. Alle cellen in ons lichaam worden voortdurend vervangen, behalve onze brein- en hersencellen. Vandaar dat we ook niet in de loop van ons leven van type veranderen. Ons brein is getraind om steeds op eenzelfde manier informatie te verwerken. Ieder Enneagram type is dus echt anders.

Doordat het een dynamisch persoonlijkheidsmodel is, is er veel ruimte voor groei en ontwikkeling omdat het snel duidelijk wordt hoe je jezelf op een positieve manier kan veranderen.

Dat is wat ik fijn vind aan het Enneagram; als je weet in welk hokje (type) jij zit, kun je leren eruit te stappen. Je blijft je altijd herkennen in hetzelfde type, maar je weet wat je nodig hebt om ‘anders’ te reageren. Zo fijn als je niet van hokjes denken houdt!

Met het Enneagram krijg je tastbare handvaten hoe je met stress om kunt gaan en hoe je valkuilen in kracht kunt veranderen.

Ilse van de Burgwal, anders is uniek, coaching, training, Woudenberg, mindset, eigen regie, eigen koers varen, authenticiteit, echt jezelf zijn, kwetsbaar, kwetsbaar zonder je kracht te verliezen, veerkracht, zachte kracht, ik ben anders, beperking, handicap, anders is uniek coaching en training, Enneagram, Enneagram training

2-daagse Enneagram Training

De 2-daagse Enneagram Training is een must do voor iedereen die zicht wil ontwikkelen met het Enneagram; persoonlijke en professionele ontwikkeling waarbij je diepgaand inzicht in jezelf en anderen krijgt.

Eerstvolgende mogelijkheid op 16 & 17 september 2021